Homag - Maşini pentru aplicarea canturilorGrupul HOMAG din Germania  produce centre de prelucrare cu comandă numerică atât pentru micii producători de mobilier din PAL şi lemn masiv,  cât şi pentru fabricile mari cu o productivitate crescută.

Maşinile de capacitate mai mică, din seria Venture 106M - 5 (M, L sau XL) şi Vantage 100 – 43 M sunt produse de firma Homag Bohrsysteme, in Herzebrock - Germania, iar cele de capacitate, respectiv complexitate  mai mare, din seria Venture 12- 22 ( M, L sau XXL) şi seria Vantage 12 – 15 sunt produse de firma Homag, în Schopfloch – Germania.

Centrele de prelucrare sunt fabricate, la rândul lor, pe utilaje cu comandă numerică, pentru prelucrarea metalelor, prelucrările fiind realizate dintr-o singură prindere a batiului. Cerinţele de calitate ridicată sunt asigurate prin modernizarea permanentă a parcului de maşini cu comandă numerică din dotare. Instrumentele moderne de verificare a calităţii la producător, dar şi la subfurnizori, garantează transmitrea acestui nivel de calitate către beneficiarul final. 

Antrenarea si transmiterea informaţiilor la centrele de prelucrare din grupul Homag se face  prin interfeţe de tip SERCOS  si cabluri cu fibră optică, ceeace asigură o transmitere mai rapidă a datelor (deci diminuarea toleranţelor) si elimină influenţa datorată câmpurilor electromagnetice, factori cunoscuţi din tehnica NC clasică.

Mesele centrelor de prelucrare HOMAG pot fi mese pline, mese tip raster sau mese cu console. Tipul de masă ales este in funcţie de destinaţia utilajului. Poziţionarea consolelor si a ventuzelor vacuumatice se face cu ajutorul fasciculelor laser sau a benzilor cu LED-uri, ceeace asigură o poziţionare rapidă şi precisă a acestora .

Toate centrele de prelucrare sunt configurate cu sculele şi agregatele specifice cerinţelor fiecărui client ( de la mandrinele cu prindere HSK F 63, în  standard, până la agregatele în 5 axe, FLEX 5 sau Flex 5+).

Sistemul de programare WoodWOP al grupului Homag este un sistem de programre unitar, valabil pentru toate utilajele produse de firmele din Grupul HOMAG si este special conceput pentru lucrul in Windows, permiţînd utilizarea cosecventă a facilităţilor acestuia.

Pentru a putea realiza o gamă cât mai diversificată de produse, firmele din Gupul Homag au dezvoltat softuri dedicate cum ar fi WoodDesign – soft de construcţie 3D pentru corpuri de mobilier, WoodWindows – soft de construcţie pentru ferestre etc.

In ceeace priveste securitatea muncii, centrele de prelucrare corespund in totalitate Normelor Europene in vigoare, ele find, in standard, conforme CE.

Pentru diminuarea timpilor de stationare si depanarea mai rapida a eventualelor defecte, utilajele sunt prevazute  cu modem pentru teleservice. In aceeasi idee s-a dezvoltat si sistemul de diagnoză woodScout ce permite afişarea erorilor in clar cu ajutorul textelor şi a reprezentărilor grafice.

Prin  seria Venture grupul HOMAG a venit în întâmpinarea clienţilor săi, oferindu-le o gamă de modele cu o anumită dotare de bază.

Venture 20 M stă la baza  tehnologiei de aplicare a canturilor atat pe panourile din PAL cât si pe panourile uşoare, de tip fagure.

Pentru a veni în întâmpinarea  mega-trendului  „Mobilier din panouri uşoare”, firma Homag a dezvoltat mai multe tehnologii de aplicare a cantului cu ajutorul centrelor de prelucrare.

 

Cu acestea, se poate aplica material de cant atât pe piese cu forme curbe cat si cu forme drepte (Fig. 1) Pentru panourile la care grosimea stratului de acoperire este > de  3 mm si cu o structură mai densă a fagurelui (fig. 2), se poate aplica, pe centrul de prelucrare, material de cant cu grosimea de 1,5 mm, cu un agregat standard de aplicat adeziv.
.
Fig 1. Fig 2.
   
Aplicarea cantului se poate realiza cu ajutorul agregatului Easy Edge (fig.3),  pentru panouri cu o grosime de max 40 mm, iar cu agregatul Power Edge (fig.4) se poate aplica pe panouri cu grosimi de până la 60 mm sau, optional, până la 105 mm. După aplicarea cantului, se realizează operatiile de tundere  si răzuire, cu agregatele din dotarea CNC-ului (fig 4).
Fig.3 Fig. 4
   
Dacă totusi structura fagurelui nu este foarte densă, si se doreste aplicarea de folie subţire, atunci este necesară aplicarea unui cant orb, de sprijin (Fig. 5). Acest cant de sprijin va fi aplicat după ce, in prealabil, s-a frezat un falt pe panourile de acoperire care au grosime de min. 3 mm. După aplicarea cantului de sprijin se va aplica si cantul decor.   
 
Fig. 5.  

Cu ocazia târgului Ligna, firma Homag a prezentat o nouă tehnologie, denumită DoubleEdge, pentru aplicarea, concomitentă, printr-o singură trecere, a cantului de sprijin şi a cantului decor. Prin această nouă tehnologie, aplicarea canturilor pe panourile tip fagure se realizează cu 80 % mai rapid faţă de vechea metodă.

 

 

In domeniul centrelor de prelucrare pentru micii intreprinzători, firma Homag Bohrsysteme, din cadrul grupului Homag,  a prezentat noua gamă de CNC-uri tip Venture.

In cadrul acestei game, noul centru de prelucrare, Venture 108M, se distinge printr-o dotare superioară faţa de alte centre din clasa sa.

Centrul de prelucrare Venture 108M este special conceput pentru producţia de bucătării, mobilier de birou cât şi elemente de interior.

Caracteristici tehnice:

 • Masa de lucru: 3130 x 1250 x 100 mm
 • Viteza vectorială de deplasare pe axele X/Y =  80 m/min
 • Poziţionarea sigură a elementelor vacumatice cu ajutorul unui fascicul laser
 • Arborele de frezat de 9 KW, cu mandrină HSK
 • 2 Magazii de scule, a câte 8 locaşuri fiecare, plus dispozitiv ajutător pentru schimbarea sculelor 
 • Agregat de găurit vertical cu 12 axe
 • Agregat de găurit orizontal cu 6 axe
 • Agregat de nutuit pe direcţia X şi Y, rotibil 90°
 • Axă C
 • Interfaţă pentru agregatul FLEX5 (opţional)
 • ‘Starter Kit’ - set de scule

CNC – urile produse de firmele din grupul Homag pot fi integrate in linii complete de prelucrare, compuse din circular de croit panouri in pachete, CNC şi masină de aplicat cant, ele având posibilitatea să preia informaţii de tip cod de bare.

Firma MS – MAŞINI PENTRU FABRICAREA MOBILEI srl – ca reprezentant unic al grupului HOMAG în Romania va stă la dispoziţie.

sigla MS Masini pentru fabricarea mobilei